Kennis zonder invloed

Kennis zonder invloed heeft geen waarde.

Kennis zonder invloed heeft geen waarde. Als business controller heb ik dit zo’n 15 jaar geleden ervaren. In dit artikel deel ik graag mijn tips voor meer invloed met je. Zodat jij ook indruk kunt maken als sparringpartner van de business. Dat geeft een heerlijk voldaan en waardevol gevoel.

Een voorbeeld.

Daar sta je dan super goed voorbereid je presentatie te geven aan het managementteam. Je data is juist en volledig en je hebt de gegevens uitgebreid in tabellen gezet. Op deze manier beschikken de managers over alle benodigde informatie. Na afloop van je presentatie zijn er geen vragen. Een helder verhaal dus. Vervolgens wordt er tijdens de vergadering een beslissing genomen die op basis van jouw gepresenteerde data een enorm risico voor de organisatie betekent. Je begrijpt er niets van! Heeft er dan niemand geluisterd? 

Kennis zonder invloed heeft geen waarde.

Je kunt nog zoveel kennis hebben, wanneer je de ander niet weet te bereiken, heeft het geen waarde. De ontwikkeling blijft stil staan. Jouw ontwikkeling, de ontwikkeling van je collega’s en de ontwikkeling van de organisatie. Hartsikke zonde! Samen weet je zoveel meer en kom je veel verder.

Je bent zeker niet de enige. Zelf heb ik dit destijds als beginnend business controller ook ervaren. Met sterke analytische vaardigheden alleen kom je er niet. Je hebt ook je soft skills, je sociale vaardigheden te gebruiken.  

Maar hoe doe je dat? Hoe maak je met jouw kennis en persoonlijkheid wel indruk als sparringpartner?

Vier tips voor meer invloed.

Onderstaande tips hebben mij erg geholpen. Ik deel ze graag met je.

  1. Gebruik een ᴍᴏᴅᴇʟ om ingewikkelde zaken eenvoudig en overzichtelijk te maken. Veel analisten laten zich verleiden tot te veel en te gedetailleerde informatie. Dit doet mensen afhaken. Gebruik bijvoorbeeld grafieken zonder cijfers bij de assen, op deze wijze laat je de trend zien en ontlokt je niet de afleidende discussie over een exact getal.
  2. Spreek de ᴛᴀᴀʟ van de business. Het is bijvoorbeeld een kwaliteit om niet financiële mensen in te laten zien dat kosten worden onderschat, inkomsten worden overschat en risico’s worden gebagatelliseerd.
  3. Zoek actief de sᴀᴍᴇɴᴡᴇʀᴋɪɴɢ op. Samen weet je meer en kom je veel verder. Je creëert bijvoorbeeld als business controller betrokkenheid door voorafgaand aan je presentatie te vragen wat het managementteam zelf denkt van de cijfers van het afgelopen kwartaal. 
  4. Creëer een ᴏᴍɢᴇᴠɪɴɢ voor jezelf waarin je je op je gemak voelt, zodat je stelling durft te nemen en waar nodig een onderbouwde afwijkende mening durft te geven. 

Leiding geven aan jezelf.

Ik ben Jolanda van Velsen, talentcoach en econoom. Ik help analisten en andere professionals die moeite hebben hun kennis over te dragen om wél indruk te maken als sparringpartner. In mijn programma persoonlijk leiderschap leer je in 5 stappen zelf de leiding te nemen en je gezien, gehoord en gewaardeerd te voelen. 

Iedereen kan zijn of haar talenten benutten.