Vertrouwen, rust en groei

In 2014 kreeg ik de geweldige kans om mee te vliegen in een zweefvliegtuig. In dit artikel beschrijf ik hoe deze ervaring heeft bijgedragen aan mijn persoonlijk leiderschap. Het ervaren van vertrouwen, rust en groei.

Ja! Wat wilde ik graag ervaren hoe het is om te zeefvliegen. Ik had geluk, het was een zonnige dag. Ik voelde me dol enthousiast, want ik ging iets nieuws ervaren. Daarnaast voelde ik ook enige spanning. Ging ik echt met een vliegtuig zonder motor de lucht in? Deze prachtige ervaring kreeg ik aangeboden door iemand die ik kende en helemaal vertrouwde als piloot.

Daar gingen we, de lucht. En daar was dan het moment dat we in de lucht werden ontkoppeld van het andere vliegtuig. Alles viel letterlijk en figuurlijk stil. Je zweeft! Het klinkt zo logisch, natuurlijk zweef je. De meeste zweefvliegtuigen blijven zweven. Rationeel gezien weet je dat, maar het gevoel wanneer je daadwerkelijk ervaart dat je zonder motor in de lucht zweeft, is zo bijzonder. Vanuit die rust was het zelfs mogelijk in de lucht te klimmen naar een hoger niveau. Dit heet thermiekvliegen

Ik mocht zelf ook even sturen. Spannend dat ik het vond! Natuurlijk wilde ik het goed doen, dus ik zat bovenop het stuur en probeerde gecontroleerd de balans te behouden. Dit was niet zo succesvol. Er ontstond juist steeds meer beweging. Het gaf me ook een misselijk gevoel. Wat bleek, de benodigde stuurbewegingen waren minimaal. Het vereiste voornamelijk meebewegen en een beetje bijsturen in plaats van actief sturen. Desondanks was het een geweldige belevenis met een adembenemend uitzicht.

En nu in deze tijd van het corona virus, moet ik hier nog wel eens aan denken. De motor van de economie valt stil. Storten we neer of blijven we zweven? Of kunnen we mogelijk nog een stukje klimmen? Soms wil ik zelf te veel sturen en ervaar ik steeds meer onrust. Beweeg ik mee vanuit vertrouwen dan voel ik rust en zie ik mogelijkheden. Dan probeer ik iets nieuws en klim ik naar een hoger niveau in mijn persoonlijk leiderschap en daarmee met mijn bedrijf

Voor mij helpt mijn ervaring met zweefvliegen om een weg te vinden in deze tijd. Vanuit vertrouwen in jezelf meebewegen, waardoor rust ontstaat en er mogelijkheden en talenten zichtbaar worden. Ervaring maakt dat het me steeds beter af gaat. Wellicht stap ik weer eens in een zweefvliegtuig en blijkt dan dat ik het meebewegen en bijsturen inmiddels een stukje beter beheers.  

Wie weet heb je zelf ook een ervaring die je helpt om je weg in een lastige tijd te vinden. Ik wens je veel vertrouwen, rust en groei. 

Mijn naam is Jolanda van Velsen en ik ben talentcoach. Ik heb mijn praktijk in de Speeltoren van Edam. Ik coach mensen met sterke analytische vaardigheden in het vergroten van hun veerkracht, invloed en speelsheid. Mijn missie is een samenleving waar iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt, waarin talenten zichtbaar zijn en er samen een enorm creatief vermogen ontstaat. Dat maakt mij zo nieuwsgierig! Wat heb jij nog meer te bieden?