Creatieve revolutie

Creativiteit is de kern van ons leven

Ik merk dat creativiteit nog steeds als een voldoening gevende luxe wordt gezien. Uit ervaring weet ik dat schilderen en schrijven veel voldoening geeft, maar daar doen we creativiteit toch echt te kort mee. Creativiteit is de kern van ons leven. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld een auto, penicilline, films, en helaas ook de atoombom. De meeste ontdekkingen komen voort uit wetenschappers die vreemde vragen stelden, scherp letten op toevalligheden en abnormaliteiten en niet uit het verzamelen van bestaande feiten. 

De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller, wat overweldigend kan aanvoelen, maar ons ook de kans geeft om geestdodend werk te vermijden en te doen waar we goed in zijn en blij van worden. Dit vraagt wel om verbeeldingskracht. Dat we de nadruk niet leggen op goed en fout, waar en niet waar en dit vraagt ook de angst om het mis te hebben naast ons neer leggen. Wat we naar mijn idee nodig hebben is een creatieve revolutie! 

Van wie kunnen we iets leren?

Jules Henri Poincaré (1854-1912), een vooraanstaande Franse wiskundige en wetenschapsfilosoof, ontdekte dat zijn belangrijkste ideeën door zijn onderbewustzijn werden gevormd. Hoewel daaraan altijd een periode van bewust hard werken voorafging, zou die bewuste inspanning alleen niet voldoende zijn geweest. Hij beweerde dat zijn onderbewuste al zijn berekeningen uitvoert en alle combinaties mathematisch mogelijk maakt. Het onderbewustzijn heeft toegang tot alle gegevens die in de loop van je leven zijn verzameld. Alles wat je zintuigen hebben gezien, gehoord of op een ander manier hebben verwerkt zorgt voor een schat aan mogelijke antwoorden. 

Poincaré was van mening dat alleen de interessante bruikbare combinaties tot het bewustzijn worden toegelaten. De reden dat van de duizend producten van ons onderbewustzijn slechts enkele de grens naar ons bewuste passeren was volgens hem geen toeval. Hij meende dat deze ideeën direct of indirect de emotionele gevoeligheid raken. Met andere woorden dat de nuttige combinaties ook de mooiste zijn, omdat ze iemands gevoeligheid raken. In zijn geval het plezier als wiskundige in het vinden van harmonie en symmetrie. De meeste mensen kunnen nog meer gebruik maken van de enorme mogelijkheden van hun onderbewustzijn. Zelfs de mensen die zichzelf niet creatief vinden beschikken over deze speciale gevoeligheid, anders zouden ze niet reageren op bijvoorbeeld mooie muziek, de vormgeving van een gebouw of een goeie film.  

Wat kunnen we doen?

Het brein kan alleen de informatie die het tot zijn beschikking heeft verwerken en vervormen. Om een creatief product te laten ontstaan, is een voorraad rijke gevarieerde ervaring van belang. Hoe leg je zo’n voorraad aan?
Ik startte mijn verhaal met het belang van verbeeldingskracht en dit vraagt om een ontvankelijke houding. Probeer ideeën niet gelijk op hun kwaliteit of waarde te beoordelen. Speel er eerst mee en stel vragen. ‘Kennis is als het snijden van een cake zonder einde. Als je er een afsnijdt, wordt hij groter. Als je er nog een plak afsnijdt, wordt hij nog groter’ (Henry Miller). Het uiteindelijke creatieve vermogen van ons brein is oneindig, laat je verwonderen!

Een scherpe zintuigelijke waarneming speelt een belangrijke rol in het creatieve proces. Onze zintuigelijke processen zijn ongelooflijk gevoelig. We kunnen ons verbeelden dat onze handen warm zijn en dat ook waarmaken. Ons brein heeft het vermogen om te schakelen naar een ander bewustzijnstoestand. Dat we dit doen tijdens onze slaap is wel bekend. Veel uitvinders schrijven hun waardevolste ideeën toe aan dromen. Maar we kunnen ons onderbewuste ook activeren door visualisatieoefeningen, intuïtieve schrijf- en tekenopdrachten. Mocht je hier meer over willen weten neem gerust contact op.

Creativiteit is de kern van ons leven

Aangezien zelfs de meest conformistische en voorzichtige persoon s ’nachts bizarre dromen kan bedenken, is creativiteit waarschijnlijk iets wat niet ontwikkeld hoeft te worden, maar gewoon weer vrijgemaakt. Laten we meer aandacht besteden aan onze verbeelding- en creatie kracht, zodat de creatieve revolutie werkelijkheid wordt. Creativiteit is tenslotte de kern van ons leven.