Interview Teamcoach Spil in de wijk in Thuis, glossy van Omring.

“Het geeft energie als je merkt: we gaan vooruit!”

Interview in โ€˜Thuisโ€™, de vakglossy van Omring. Tekst: Annemarie van der Eem. Foto: Jose de Jong.

Als teamcoach Spil in de Wijk ondersteun ik thuiszorgteams in de regio Den Helderโ€, vertelt Jolanda van Velsen โ€œIk help de teams om zo goed mogelijk samen te werken. Wat doen we al goed? Wat kan er beter? En hoe gaan we met elkaar om? Want het is ook belangrijk dat je het leuk hebt met je collegaโ€™s. Verder ondersteun ik teams om snel en concreet besluiten te nemen, waarbij iedereen zich betrokken voelt. Ik houd van een speelse aanpak, met veel beweging en spelvormen. Bijvoorbeeld door in een kring te staan bij het bespreken van een onderwerp. Ben je het eens met een standpunt? Zet dan een stap naar voren. Zo zorg je dat iedereen meedoet. Laatst zei een collega: โ€˜Ik vond het spannend om mijn ervaring te delen, maar het voelde goed.โ€™ Er zit jaren aan kennis en ervaring in een team, en de jonge collegaโ€™s brengen weer een andere kijk mee. Als je dat bij elkaar brengt, dan kun je samen zoveel meer bereiken. Het geeft energie als je merkt: we gaan vooruit!โ€ 
 
Jolanda maakt ook veel gebruik van de methode Plan, Do, Check, Act. โ€œEerst maak je als team een plan. Wat gaan we doen en wat willen we bereiken? Vervolgens ga je samen aan de slag. Daarna check je: hoe is het gegaan? Zijn de gewenste resultaten behaald? Bij Act stuur je bij en ga je weer verder aan de slag. Zo kun je als team continu verbeteren.โ€ Hoe sterker de thuiszorgteams, hoe beter zij hun werk kunnen uitvoeren. โ€œThuiszorgteams vormen de spil in de wijk. Zij organiseren de zorgvraag in de wijk, in samenwerking met cliรซnten, mantelzorgers, huisartsen en andere betrokkenen. Dat doen ze heel goed; dat blijkt ook uit de waardering van de cliรซnten. Vanuit het programma Spil in de Wijk helpen wij de teams om dat รณรณk in de toekomst te blijven doen, wanneer de zorgvraag groter en complexer wordt. Goede samenwerking is daarbij essentieel.โ€