Coaching

Wie ben je voordat je je verhoud tot een ander? In hoeverre ben je bereid jezelf te laten zien? Je kwetsbaar op te stellen. Dan ontstaat er veiligheid. De basis voor verbinding, creativiteit en groei.

Door je situatie en thema’s die spelen echt aan te kijken en de patronen waar te nemen, ontstaat er ruimte en inzicht en daarmee een beweging die positieve gevolgen heeft voor jou en voor vele anderen binnen jouw systeem. Je eigen lichaam is een systeem, maar een systeem kan ook een gezin, familie, organisatie of maatschappij zijn.

De kunst van waarnemen

We willen graag controle en zekerheid hebben en we vinden het daarom moeilijk om het onzekere, het niet-weten toe te laten. We zetten liever alles dicht / op slot om de onzekere kwetsbaarheid van iets wat in ons leeft te vermijden. Echter de essentie van het opstellen is juist dat je bereid bent om even naïef, niet-wetend, met verwondering open te staan voor wat er speelt. Door zuiver te voelen en waar te nemen. Dit wordt door Hoogleraar Otto Scharmer (1961) de U-curve genoemd. Zijn U-curve model wordt veel gebruikt bij management en in het onderwijs.

De kunst van deze manier van waarnemen is echt te durven kijken waar je geraakt bent door de verbinding in of met iets wat je bij jezelf of de ander ziet. Het lichaam spreekt namelijk duidelijke taal. Ben je al nieuwsgierig geworden?
Ik zal het nog wat concreter toelichten. Elke opstelling bestaat uit vijf stappen en er zijn een aantal varianten mogelijk.

De vijf aspecten van een opstelling

 1. Bewustwording: hoe is het nu en welk thema speelt er momenteel
 2. Verlangen: wat is het nieuw gewenste toekomstbeeld
 3. Blokkade: welke belemmering komen we tegen
 4. Krachtbron: wat helpt je hierin vooruit
 5. Resultaat: de nieuwe inzichten, je keuzes en de stappen die je zet.

De verschillende werkvormen

Individuele sessie
 • De blaadjesmethode, waarbij we blaadjes gebruiken in plaats van representanten
 • Tekenopstellingen
 • Visualisaties
 • Organisatie opstelling
Groepssessie
 • Opstellingen waarbij we kijken wat er op dit moment binnen in jou speelt. Jij, je verlangen en je blokkade staan hier centraal. We maken gebruik van representanten.
 • Individuele familie- of organisatie opstelling in een kleine groep

Voor een afspraak of meer informatie neem contact met me op.