Recht praten wat krom is

Recht praten wat krom is. Neem jij echt verantwoordelijkheid?

Na het lezen van het boek ‘De keuze’ van Edit Eva Eger ontdekte ik nieuwe situaties waarin ik onbewust voor mezelf recht praat wat krom is en daarmee de verantwoordelijkheid voor mij leven uit handen geef. Dus eigenlijk een slachtoffer van mezelf maak. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Weer een stukje wijzer

“De belangrijkste waarheid die ik ken, is dat je eigen gedachten de grootste gevangenis zijn, en dat de sleutel in je zak zit:
– De bereidheid om totale verantwoordelijkheid voor je leven te nemen;
– De bereidheid om risico’s te nemen;
– De bereidheid om jezelf los te maken van oordelen en je onschuld op te eisen terwijl je jezelf leert accepteren en leert te houden van wie je echt bent: menselijk, niet perfect en één geheel.”
Citaat uit het boek ‘De keuze’ van Edit Eva Eger.

Dit zijn woorden die ik vaker heb gehoord èn toch heeft dit boek, het verhaal van Edit, de keuzes die zij heeft gemaakt en de inzichten die ze heeft gekregen via haar eigen ervaring en via de mensen die zij heeft begeleid in haar werk als psycholoog, mij weer een stukje wijzer gemaakt. 

Hoezo onschuldig?

Ik denk namelijk van mijzelf dat ik verantwoordelijkheid neem voor mijn leven en bereid ben om risico’s te nemen. Dat ik zoveel mogelijk communiceer vanuit mijn eigen gevoel en behoefte in plaats van te oordelen over een ander. Dat ik dit denk komt echter ook doordat ik best vindingrijk ben in het vinden van redenen die mijn onschuld opeisen. Zo leef ik bijvoorbeeld graag in een opgeruimd en schoon huis en dat dit bij ons thuis niet altijd het geval is, komt doordat mijn partner een verzamelaar en rommelkont is. Je kunt je vast voorstellen dat deze gedachte mij volledig in de slachtofferrol duwt wanneer mijn geliefde en ik hier onenigheid over hebben en dat ik hoogst beledigd en verontwaardigd reageer wanneer hij naar mijn ‘rommel’ wijst. 

Verantwoordelijkheid nemen geeft je vrijheid

Tja, als ik ècht eerlijk ben, dan weet ik dat ik zelf ook niet zo opgeruimd ben als ik graag zou willen zijn. Door mijn verwachting over mezelf bij te stellen en te accepteren dat ik zo ben èn door te erkennen dat ik zelf voor deze werkwijze en zelf voor een op dit gebied uitdagende partner kies, voel ik dat ik zelf de verantwoordelijkheid draag. Ook weet ik dat ik het risico op af en toe een aanvaring neem. Deze zienswijze maakt dat het gelijk veel krachtiger voelt. Hoezo slachtoffer? Ik kies, dus ik neem risico en ik ben verantwoordelijk. Dat is vrijheid!  

Je hebt altijd een keuze

Dit boek heeft me laten inzien dat ik ook in mijn werk nog niet op alle gebieden ben waar zou willen zijn en dat dit te maken heeft met de keuzes die ik tot nu toe heb gemaakt. Hier kan ik nu niets meer aan veranderen, maar ik kan wel kiezen wat ik nu wel en niet ga doen. Ik kies ervoor om in ieder geval scherp te zijn op mijn vermogen om recht te praten wat krom is, om me te verschuilen achter excuses en daarmee dus niet de verantwoordelijk voor mijn leven neem. 

Maak gebruik van je vrijheid om te veranderen

In mijn praktijk merk ik dat totale verantwoordelijkheid nemen best lastig is. Wanneer je analytisch en creatief bent, vind je steeds weer een manier om je eigen onschuld op te eisen. Je kunt heel lang de ‘schuld’ buiten jezelf leggen en je onbewust als slachtoffer gaan gedragen. Erg zonde, want je ontneemt jezelf dan de vrijheid om uit het verleden te stappen en te kiezen voor wat je nu kunt doen. Gelukkig heb je hierin ook een keuze. Je kunt ervoor kiezen je situatie, de soms harde realiteit, ècht aan te kijken en vervolgens vanuit je gevoel waar te nemen. Wat doet dit met je? Waar raakt het jou? Waarom is dit belangrijk voor je? Wat ga je doen? We denken dat we belangrijke beslissingen met ons verstand moeten nemen, maar ons gevoel is even belangrijk. We nemen betere beslissingen wanneer psychologie, sociologie en lichaamsbewustzijn samenkomen. Deze bredere manier van onderzoek helpt je om vanuit een ander perspectief naar je situatie te kijken en verandering van gedrag in gang zetten. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met me op.☀️

Krijg helderheid

💛

Voel verantwoordelijkheid


🔑

Durf te kiezen


Jolanda van Velsen – Talentcoach